Kiedyś myślałem, że pompki na ławce lub wykonywane przy niewielkim pochyleniu tułowia w oparciu o ścianę czy gryf zamontowany w suwnicy Smitha, są zbyt proste i nie będzie ich komu polecać. Okazało się, że są osoby, dla których te ćwiczenia wcale nie są takie łatwe. O czym warto wiedzieć? Podobnie jak najprostsza wersja inverted rows [...]
[...] tkanki tłuszczowej. Niestety, to nie działa. Redukcja tłuszczu nie zależy od tego, czy trenujesz tułów, ale jaki masz wydatek energetyczny względem dostarczanego pokarmu, ile zaplanowałeś aktywności aerobowych i interwałowych. Inni, wykonują rekordowo długie planki, nie wiedząc, że może to przynosić więcej szkód, niż pożytku. Mięśnie brzucha [...]
[...] że tego typu składniki są często stosowane w produkcji dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jest to zatem kwestia pewnych kompromisów. Sam sos do "lekkich" nie należy. O ile osobiście lubię sos czosnkowy oparty na jogurtach, tak tutaj odniosłam wrażenie, że bliżej mu do majonezu niż lekkiego, kwaskowatego jogurtu. Jednak nie wyobrażam sobie [...]
[...] żurawina, a wraz z nią cukier trzcinowy. Ten jeden składnik sprawia, że pasta zawiera stosunkowo dużo cukrów prostych. Ma także sporo tłuszczu, jednak biorąc pod uwagę, ile go mają różnego rodzaju serki i inne smarowidła, to bym powiedziała, że jest to taka norma. Będzie to jednak istotna kwestia dla osób na diecie. Skład Fasola biała, woda, [...]
[...] większości badań wykorzystujących kwestionariusze dotyczące jedzenia i aktywności, naukowcy faktycznie zmierzyli procent tkanki tłuszczowej u uczestników i udokumentowali, ile ćwiczeń wykonywali tygodniowo, prosząc ich o noszenie akcelerometru. Przeprowadzono nawet badania krwi, aby upewnić się, że uczestnicy nie mają we krwi produktów rozpadu [...]
[...] i inne składniki odżywcze. Chroni nas to przed stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do różnych schorzeń. Wegetarianie i weganie mają zwykle niższą masę ciała. O ile nie jedzą wegetariańskich fast foodów (tak, można żyć na samych przetworzonych frytkach i walczyć przez to z nadwagą), to zwykle ciężko jest jeść ponad zapotrzebowanie [...]
[...] stosowanej diety, ćwiczeń lub ich połączenia. Naukowcom o wiele ciężej było zidentyfikować skuteczne sposoby utrzymania nowej masy ciała. Referencje: Gabrielle M. Turner-McGrievy i in. A Two-Year Randomized Weight Loss Trial Comparing a Vegan Diet to a More Moderate Low-Fat Diet https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2007.270
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
Dla wielu ludzi słowo dieta kojarzy się z odchudzaniem i restrykcyjnym modelem żywienia, którego celem jest obniżenie masy ciała. Jednak definicja diety jest dużo szersza, gdyż dotyczy ona nie tylko osób kształtujących sylwetkę, ale również osób pragnących przytyć, chorujących lub z ograniczeniami żywieniowymi. Definicja mówi: „Dieta to specjalny [...]
[...] spożycia, ale również uczestniczy w kształtowaniu lekkiej konsystencji oraz korzystnego smaku, zapachu oraz koloru. Produkty z orzeszków ziemnych w diecie Orzeszki ziemne, o ile nie są spożywane pod postacią soloną, mogą stanowić cenny element diety. Popularność kremów z arachidów, czy wysokobiałkowych, pozbawionych znacznej części tłuszczu [...]
[...] jak parówki, mają konsystencję parówki, nawet trochę pachną jak parówki. A jak smakują? Nie uwierzycie, ale smakują jak parówki. Już samo to powinno dać nam do myślenia, ile dodatków w nich siedzi, że wszystkie smakują tak samo… Spoglądając na skład, widzimy substancje zagęszczające, aromaty, emulgatory i wiele innych dodatków, dzięki którym [...]
Problemy ze stawami dotykają nawet około 60% społeczeństwa po 60 roku życia. Najczęściej osoby te skarżą się na dolegliwości bólowe, nieprzyjemne trzeszczenie lub okresową sztywność, które dotyczą bioder, łokci, kolan oraz nadgarstków. Za problemy te głównie odpowiedzialna jest zwyrodnieniowa choroba stawów, która coraz częściej dotyka również [...]
[...] ćwiczysz drugą ręką. Uwagi i sugestie Najlepiej zacząć od ciężaru, z którym możesz wykonać 12 pełnych powtórzeń i stopniowo go zwiększać. Tempo 2-3 sekundy w fazie opuszczania i 1 sekunda w fazie koncentrycznej. Nie należy wykonywać więcej niż 4-5 zasadniczych serii, to jest naprawdę solidna objętość, o ile przyłożysz się do wykonania ćwiczenia.
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
O ile nie jesteś zagorzałym fanem niskich temperatur, zima może okazać się trudnym okresem (jak dla większości z nas). Grudzień jest miesiącem, w którym człowiek ma sporo na głowie. Święta, realizacja obowiązków z nimi związanymi, planowanie sylwestra, później następują miesiące zimne i nieprzyjemne.
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Sportowcy bardzo często borykają się z różnego rodzaju deficytami pokarmowymi, dotyczy to nawet tak fundamentalnej sprawy, jak ilość spożywanych kalorii! Jednak najczęściej spotykać możemy niedobory w ilości spożywanych mikroelementów. Co utrudnia wchłanianie żelaza Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również [...]
[...] najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i wołowemu, czy filetom drobiowym. Prawdopodobnie jest tak od momentu, w którym sieci fast-foodowe rozpoczęły globalną ekspansję i chcąc utrzymać jednolitą jakość w każdej pojedynczej [...]