SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile mozna

Czy chodziło Ci o: "ile można"?

  • Kiedyś myślałem, że pompki na ławce lub wykonywane przy niewielkim pochyleniu tułowia w oparciu o ścianę czy gryf zamontowany w suwnicy Smitha, są zbyt proste i nie będzie ich komu polecać. Okazało się, że są osoby, dla których te ćwiczenia wcale nie są takie łatwe.  O czym warto wiedzieć? Podobnie jak najprostsza wersja inverted rows [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 504 Data: 2023-08-18 07:05:00
  • Deska - Front Plank

    Artykuł
    Brzuch

    [...] tkanki tłuszczowej. Niestety, to nie działa. Redukcja tłuszczu nie zależy od tego, czy trenujesz tułów, ale jaki masz wydatek energetyczny względem dostarczanego pokarmu, ile zaplanowałeś aktywności aerobowych i interwałowych. Inni, wykonują rekordowo długie planki, nie wiedząc, że może to przynosić więcej szkód, niż pożytku.  Mięśnie brzucha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 842 Data: 2023-03-10 05:55:33
  • [...] że tego typu składniki są często stosowane w produkcji dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jest to zatem kwestia pewnych kompromisów. Sam sos do "lekkich" nie należy. O ile osobiście lubię sos czosnkowy oparty na jogurtach, tak tutaj odniosłam wrażenie, że bliżej mu do majonezu niż lekkiego, kwaskowatego jogurtu. Jednak nie wyobrażam sobie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3096 Data: 2022-06-20 11:09:15
  • [...] żurawina, a wraz z nią cukier trzcinowy. Ten jeden składnik sprawia, że pasta zawiera stosunkowo dużo cukrów prostych. Ma także sporo tłuszczu, jednak biorąc pod uwagę, ile go mają różnego rodzaju serki i inne smarowidła, to bym powiedziała, że jest to taka norma. Będzie to jednak istotna kwestia dla osób na diecie. Skład Fasola biała, woda, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3788 Data: 2022-05-02 07:48:23
  • [...] większości badań wykorzystujących kwestionariusze dotyczące jedzenia i aktywności, naukowcy faktycznie zmierzyli procent tkanki tłuszczowej u uczestników i udokumentowali, ile ćwiczeń wykonywali tygodniowo, prosząc ich o noszenie akcelerometru. Przeprowadzono nawet badania krwi, aby upewnić się, że uczestnicy nie mają we krwi produktów rozpadu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1254 Data: 2021-10-13 07:49:27
  • [...] i inne składniki odżywcze. Chroni nas to przed stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do różnych schorzeń. Wegetarianie i weganie mają zwykle niższą masę ciała. O ile nie jedzą wegetariańskich fast foodów (tak, można żyć na samych przetworzonych frytkach i walczyć przez to z nadwagą), to zwykle ciężko jest jeść ponad zapotrzebowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 959 Data: 2022-01-11 06:56:23
  • [...] stosowanej diety, ćwiczeń lub ich połączenia. Naukowcom o wiele ciężej było zidentyfikować skuteczne sposoby utrzymania nowej masy ciała.   Referencje: Gabrielle M. Turner-McGrievy i in. A Two-Year Randomized Weight Loss Trial Comparing a Vegan Diet to a More Moderate Low-Fat Diet https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2007.270

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 881 Data: 2023-02-25 17:53:00
  • Dieta bogata w witaminę B3 chroni przed chorobą Alzheimera

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1566 Data: 2020-02-19 12:54:53
  • Dieta normokaloryczna, co to jest?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dla wielu ludzi słowo dieta kojarzy się z odchudzaniem i restrykcyjnym modelem żywienia, którego celem jest obniżenie masy ciała. Jednak definicja diety jest dużo szersza, gdyż dotyczy ona nie tylko osób kształtujących sylwetkę, ale również osób pragnących przytyć, chorujących lub z ograniczeniami żywieniowymi. Definicja mówi: „Dieta to specjalny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1565 Data: 2022-02-22 12:08:43
  • [...] spożycia, ale również uczestniczy w kształtowaniu lekkiej konsystencji oraz korzystnego smaku, zapachu oraz koloru. Produkty z orzeszków ziemnych w diecie Orzeszki ziemne, o ile nie są spożywane pod postacią soloną, mogą stanowić cenny element diety. Popularność kremów z arachidów, czy wysokobiałkowych, pozbawionych znacznej części tłuszczu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1631 Data: 2022-06-03 13:05:53
  • [...] jak parówki, mają konsystencję parówki, nawet trochę pachną jak parówki. A jak smakują? Nie uwierzycie, ale smakują jak parówki. Już samo to powinno dać nam do myślenia, ile dodatków w nich siedzi, że wszystkie smakują tak samo… Spoglądając na skład, widzimy substancje zagęszczające, aromaty, emulgatory i wiele innych dodatków, dzięki którym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4825 Data: 2022-11-02 09:31:34
  • Problemy ze stawami dotykają nawet około 60% społeczeństwa po 60 roku życia. Najczęściej osoby te skarżą się na dolegliwości bólowe, nieprzyjemne trzeszczenie lub okresową sztywność, które dotyczą bioder, łokci, kolan oraz nadgarstków. Za problemy te głównie odpowiedzialna jest zwyrodnieniowa choroba stawów, która coraz częściej dotyka również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 630 Data: 2023-04-11 07:12:52
  • [...] ćwiczysz drugą ręką. Uwagi i sugestie Najlepiej zacząć od ciężaru, z którym możesz wykonać 12 pełnych powtórzeń i stopniowo go zwiększać. Tempo 2-3 sekundy w fazie opuszczania i 1 sekunda w fazie koncentrycznej. Nie należy wykonywać więcej niż 4-5 zasadniczych serii, to jest naprawdę solidna objętość, o ile przyłożysz się do wykonania ćwiczenia.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 450 Data: 2023-12-28 09:43:06
  • Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3813 Data: 2021-04-17 13:07:34
  • Niskokaloryczny keczup - KECZUPOS ŁAGODNY

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących.  Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 419 Data: 2023-04-17 17:12:24
  • O ile nie jesteś zagorzałym fanem niskich temperatur, zima może okazać się trudnym okresem (jak dla większości z nas). Grudzień jest miesiącem, w którym człowiek ma sporo na głowie. Święta, realizacja obowiązków z nimi związanymi, planowanie sylwestra, później następują miesiące zimne i nieprzyjemne.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5626 Data: 2018-01-31 07:43:22
  • Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1516 Data: 2020-10-13 13:14:18
  • NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1936 Data: 2021-01-21 17:38:56
  • Sportowcy bardzo często borykają się z różnego rodzaju deficytami pokarmowymi, dotyczy to nawet tak fundamentalnej sprawy, jak ilość spożywanych kalorii! Jednak najczęściej spotykać możemy niedobory w ilości spożywanych mikroelementów. Co utrudnia wchłanianie żelaza  Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6219 Data: 2021-01-31 13:48:23
  • Serca, żołądki i wątróbka - czy podroby są zdrowe? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i wołowemu, czy filetom drobiowym. Prawdopodobnie jest tak od momentu, w którym sieci fast-foodowe rozpoczęły globalną ekspansję i chcąc utrzymać jednolitą jakość w każdej pojedynczej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1304 Data: 2022-05-31 17:36:32